با توجه به اینکه امروزه دوربین های دیجیتال به دلیل کوچکی ، سادگی استفاده ، کیفیت بالا و قیمت مناسب به طور روز افزون در حال گسترش هستند ، هر روز استقبال بیشتری از طرف مردم برای تهیه یک دوربین عکاسی صورت می گیره . در این بین دوربین های بسیار متنوعی در بازار عرضه میشه و هر روز فناوری و قابلیت های جدیدی هم به این محصول پر طرفدار اضافه میشه . بالطبع در این بازار متنوع برای کسی که سر رشته زیادی از عکاسی نداره انتخاب یک دوربین مناسب دشوار میشه .
در این مقاله سعی کردم که اطلاعات و تجربیاتم در این 2 سالی که با عکاسی بیشتر اخت شدم رو در اختیار شما عزیزان بگذارم که بتونید با اطلاعات و آگاهی بیشتر نسبت به خرید یک دوربین دیجیتال ، متناسب با نیاز خودتون ، اقدام کنید .
اولین چیزی که در مورد هر دوربین دیجیتال برای نشون دادن قدرت و کیفیت اون معمولا بین مردم مطرح میشه تعداد پیکسل اون یا به زبان عامیانه تر همون مگاپیکسل دوربین هست . که معمولا وقتی بار اول کسی دوربین شما رو می بینه سوال می کنه که : چند مگاپیکسل هستش ؟
اولین چیزی که در مورد انتخاب دوربین باید به شما بگم این هست که در تعیین کیفیت یک دوربین اندازه عکس زیاد مهم نیست . اهمیتش فقط در این حد خلاصه میشه که دوربین شما از حداقل میزان پیکسل برای داشتن کیفیت مطلوب برخوردار باشه . بعد از این دیگه اندازه عکس یه فاکتور کم اهمیت محسوب میشه . این رو با یه مثال برای شما بیشتر توضیح میدم :
در عکاسی معمولا عکس ها در اندازه های 9×12 یا 10×15 سانتی متر چاپ میشن . در حالی که یک دوربین 8 مگاپیکسلی کیفیت چاپی به مراتب بیشتر از این حد در اختیار شما قرار میده . به این صورت که شما یک عکس 8 مگاپیکسل رو بر روی کاغذ A3 با کیفیت تقریبی 200 dpi و برای اندازه 10×15 با کیفیت 800 dpi می تونید چاپ کنید. این کیفیت ها برای چاپ بسیار مطلوب هستند . بنابراین برای کسی که کارهای عادی عکاسی انجام میده و نمی خاد که عکس های حرفه ای وخیلی بزرگ بگیره این اندازه عکس قابل قبوله . البته اندازه های بزرگتر عکس هم خیلی خوبه ولی وقتی که یک دوربین 6 یا 8 مگاپیکسل کیفیت عکس داره بهتره که سراغ فاکتورهای دیگه دوربین بریم که بعضی از اونها خیلی بیشتر از اندازه عکس در کیفیت کار موثر هستند .
در ادامه فاکتورها و مشخصات کلی که در یک دوربین وجود داره و باید در موقع خرید در نظر گرفته بشه رو توضیح میدم . معمولا در موقع خرید به شما بروشورهایی رو نشون میدن که توش مشخصات دوربین های مختلف وجود داره . ولی برای کسی که با این مفاهیم آشنا نیست این ها یک سری اطلاعات مبهم و گیج کننده هست که براش معنی و مفهومی نداره و در آخر هم به این حرف فروشنده که میگه این دوربین مثلا 12 مگاپیکسل هست و هر کی برده راضی بوده بسنده می کنه و دوربین رو می گیره . در زمان استفاده هم باز به دلیل نداشتن همین اطلاعات ، دور خوندن کتاب راهنمای دوربین رو خط می کشه و به عکاسی در حالت اتوماتیک دوربین اکتفا می کنه . جالب اینجاست که حتی بعضی از خود همین فروشنده ها هم از بعضی از این اطلاعات سر در نمیارن . حداقل اون فروشنده های که من تا الان دیدم این جوری بودن .
تو این مقاله قسمت اول ، یعنی اینکه چه جوری یه دوربین مناسب تهیه کنیم رو به شما آموزش میدم . و اینکه چه جوری با دوربین بهتر عکاسی کنیم رو به مقالات بعدی موکول می کنم .
وقتی که می خواهید یک دوربین رو انتخاب کنید اول باید تکلیفتون رو با خودتون روشن کنید . اینکه نیاز شما در عکاسی چیه ؟ آیا قدرت زوم زیاد می خواین ؟ آیا یه دوربین کوچیک و تو جیبی می خواین که هر جا با شما باشه ؟ آیا دوربینی می خواین که علاوه بر عکاسی ، فیلم برداری با کیفیتی هم انجام بده ؟ آیا دوربینی می خواین که ضد آب و ضد ضربه باشه که تو طبیعت بدون نگرانی عکاسی کنید ؟ ......... و خیلی آیاهای دیگه که باید جوابشو قبل از خرید پیدا کنید . چون هیچ وقت همه این امکانات با هم در یک دوربین جمع نمیشه.
یه رده بندی ساده و کلی برای دوربین ها به صورت زیر هستش :
1- دوربین های آماتوری و کوچک
2- دوربین های نیمه حرفه ای یا آماتوری پیشرفته
3- دوربین های حرفه ای
امکانات و قابلیت های عکاسی در این لیست به ترتیب زیاد میشه و بالطبع قیمت اونها هم افزایش پیدا می کنه .
دوربین های آماتوری در بازار ایران یک محدوده قیمت وسیع از 100 هزار تا حدود 500 هزار تومان دارند.
دوربین های آماتوری پیشرفته محدوده قیمتی بین 300 تا 700 هزار تومان دارند .
دوربین های حرفه ای قیمتی معمولا بالای 600 هزار تومان دارند .
با در نظر گرفتن این محدوده قیمت ها می بینید که با داشتن یک میزان مشخصی پول حق انتخاب های متفاوتی وجود دارد و در بعضی مبالغ حق انتخاب ها زیاد و در بعضی بازه ها تنوع محصول کم می شود . در حال حاظر در محدوده 350 تا 550 هزار تومان بیشترین تنوع محصول وجود دارد .
شما در ابتدا باید بدونید که حداکثر چقدر پول برای دوربین می تونید خرج کنید . بعد از این باید کاربرد دوربین رو برای خودتون مشخص کنید ، یعنی جواب سوال های بالا رو پیدا کنید.
حالا سراغ مشخصات فنی دوربین ها میریم . اینکه بدونیم معنی شون چیه و چه جوری این مشخصه ها رو در انتخاب خود دخیل کنیم .
مشخصات حسگر دوربین:
دقت حسگر یا همون تعداد پیکسل : برای این فاکتور معمولا دو عدد مختلف وجود دارد . یکی تعداد کل پیکسل ها و دیگری تعداد پیکسل های موثر .
حالا این تعداد پیکسل موثر چی هست ؟
در دوربین ها 3 روش معمولا برای سیستم لرزشگیر دست وجود دارد .
1- حرکت دادن یک کادر کمی کوچکتر از اندازه کلی حسگر . به این صورت که وقتی یک لرزش ایجاد می شود دوربین به سرعت این تغییر مسیر رو تشخیص میده و کادر عکس رو طوری حرکت میده که تصویر داخل کادر کمترین تغییر رو پیدا کنه . این کادر شبیه این می مونه که شما در یک برنامه ویرایش عکس یک عکس رو با Crop کردن یا بریدن در یک کادر کوچکتر ، مقداری از تصویر رو حذف کنین . عکس اصلی میشه همون پیکسل کل و کادر بریده شده میشه پیکسل موثر .
2- حرکت دادن خود حسگر : در این روش به جای اینکه مقداری از پیکسل ها فدای جبران لرزش دست شود برای جبران لرزش ، خود حسگر رو در جهت های مختلف حرکت می دهد . این روش بیشتر در دوربین های آماتور پیشرفته و حرفه ای استفاده می شود.
3- حرکت دادن عدسی های داخل لنز : در این روش با حرکت دادن عدسی ها تصویر روی حسگر ثابت می ماند .